28-11-2022 06:05
Dnia 7 listopada 2022r podczas zebrania ogólnego gościliśmy Panią Magdalenę Zborowską, pracownika oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia PSSE w Sochaczewie. Pani Magdalena przedstawiła zgromadzonym rodzicom prezentację ,,Wybieraj bezpieczną żywność".
Ten ciekawy i bardzo ważny temat stał się punktem odniesienia do rozmowy z rodzicami o zdrowym odżywianiu. Szkolny zespół pomocy psychologiczno- pedagogicznej: Pani Jolanta Tabara, Pani Renata Gomulińska i Pani Sylwia Kowalczyk omówiły potrzebę ograniczania cukru, który sprzyja wielu chorobom oraz ma działanie pobudzające, zaburzające koncentrację uwagi. Kolorowe, gazowane napoje, gotowe soki, rogale z czekoladą, serki czy smakowe jogurty nie powinny stanowić drugiego śniadania dla naszych uczniów. Nadmiar cukru w tych produktach powoduje, że po nagłym wzroście energii, szybko pojawia się zmęczenie, rozkojarzenie, rozdrażnienie, nadpobudliwość. Niebezpieczny jest też brak drugiego śniadania, które konieczne jest do prawidłowej aktywności umysłowej ucznia. Najlepsze jest zaopatrzenie ucznia w kanapkę z porcją warzyw (np. pomidorki koktajlowe, paski papryki, słupki selera naciowego, rzodkiewki), owoc i naturalną wodę lub herbatę.
Rodzice poprzez własny przykład mogą zachęcać dziecko do wartościowego spożywania owoców, warzyw, pełnoziarnistego pieczywa, picia niegazowanej wody lub niesłodzonych, ziołowych lub owocowych herbatek. Wskazane jest, aby dzieci miały zdrowe przekąski w formie: orzechów, migdałów, podjadały pestki słonecznika, w ograniczonych ilościach daktyle, suszone morele lub żurawinę, itp.
Ważne jest, aby pakować warzywa i owoce do szkoły, nawet jeśli dziecko na razie ich nie je i wracają nietknięte. Takie zachowanie pomaga w nauce zdrowych nawyków żywieniowych. Im częściej dziecko widzi warzywa i owoce, tym większa szansa na to, że nauczy się je jeść regularnie i ze smakiem.
Nowe produkty żywieniowe w sytuacji silnych preferencji smakowych, które często są obecne u naszych uczniów, zawsze należy wprowadzać małymi krokami. Zachęcamy rodziców, aby angażowały swoje dzieci do czynności pomocowych w kuchni: mieszania, wrzucania pokrojonych warzyw, mycia. W ten sposób można kształtować samodzielność, poczucie wartości i sprawstwa, a zarazem rośnie prawdopodobieństwo, że dziecko spróbuje przygotowanej z własnym udziałem sałatki czy pożywnej kanapki. Ważne jest także wspólne jedzenie zdrowych posiłków przez dzieci i rodziców, którzy swoim wzorem pokazują i modelują, że to, co zdrowe jest smaczne i atrakcyjne.
Warunkiem dobrostanu i odporności naszych uczniów obok zdrowego jedzenia jest także aktywność ruchowa na świeżym powietrzu i sen. Wspólnie budujmy zdrowe nawyki wśród dzieci i nas wszystkich!
Jolanta Tabara
Renata Gomulińska
Sylwia Kowalczyk
ZOBACZ GALERIE