09-02-2024 13:58
Uczniowie klas 2-3 l , 4-5um 6u uczyli się jak przygotować zimową herbatę. Przed wrzuceniem do szklanki mieli możliwość powąchać zapachy przypraw i ich posmakować. W trakcie przygotowania dzieci poznały funkcje poszczególnych składników zawartych w herbacie. Dowiedziały się, że korzeń imbiru można stosować w czasie infekcji i działa on przeciwgorączkowo i przeciwbólowo i dodaje nam energii. Goździki mają działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe podobnie jak cynamon, który dodatkowo dba o naszą krew. Cytryna i pomarańcza mają dużo witaminy C, a przede wszystkim dodają wspaniałego smaku i zapachu zimowej herbatce.
Teraz, kiedy już wszyscy poznaliśmy przepis na zdrowy, rozgrzewający, aromatyczny napój zimowy, będziemy go pić często i na zdrowie!
Marietta Brodecka-Tempczyk , Agata Powideł
ZOBACZ GALERIE